PrintOnion

Leverans 3-4 vardagar, Sverige

Hämta och betala direkt i Stockholm

Över 100 olika Filament​

Vad är en 3D Utskrift?

3D utskrift men även känd som additiv tillverkning, som en ökad populär tillverkningsmetod som används för att skapa tredimensionella objekt från digitala modeller. Genom att lägga till material lager för lager kan man skapa komplexa och anpassade delar som går att tillverkas snabbt och kostnadseffektivt på plats i hemmet.

Teknologier inom 3D utskrift

Det finns flera olika teknologier inom 3D utskrift, var och en med sina unika fördelar likt nackdelar.

  • Fused Deposition Modeling (FDM): Den mest använda teknologin för hemmabruk och smås producenter. Materialet, vilket ofta är plast, smälts och extruderas lager för lager.
  • Stereolitografi (SLA): Använder en LCD-skärm i kombination med laser för att härda flytande resin, denna process ger mycket detaljerade utskrifter, är populärt men även tidskrävande och inte lika kostnadseffektivt som FDM.
  • Selective Laser Sintering (SLS): En laser sintrar pulveriserat material, såsom plast, metall eller glas, för att skapa färdiga föremål. Används ofta på större industrier där man behöver effektivisera produktionen.

Användningsområden

Inom prototypframställning möjliggör 3D utskrift snabb utveckling och testning av nya produkter. Medicinsk industri använder teknologin för att skapa skräddarsydda proteser och implantat, vilket förbättrar patientvården. Byggindustrin drar nytta av 3D utskrift för att tillverka komplexa byggkomponenter, och konsumentprodukter som smycken och leksaker kan nu anpassas efter individuella behov.

  • Prototypframställning: Företag kan snabbt utveckla och testa nya produkter.
  • Medicin: Skapandet av skräddarsydda proteser och implantat.
  • Byggindustri: Tillverkning av komplexa byggkomponenter och modeller.
  • Konsumentprodukter: Anpassade smycken, leksaker och andra personliga föremål.

3D utskrifterna ser ständigt en utvekcling

Med dagens 3D-utskrift har det öppnats nya dörrar för konstnärer att skapa intrikata och detaljerade verk som tidigare var omöjliga. Allt från det vanligare 3D objekten så har det på senare tid med hjälp av verktyg som hueforge även gått att tillverka inovativa 3D-konstverkt i 2D. Med personer som ständigt engagerar sig till att bygga en plattform för comunitiets bästa så utvecklar sig branchen idag snabbare än någonsin

Kan man köpa en 3D utskrift?

Ja, det är möjligt att köpa en 3D utskrift och det har idag blivit enklare än någonsin att beställa 3D-utskrifter i Sverige. Både privatpersoner och företag kan dra nytta av 3D utskrifter utan att ens behöva äga en 3D skrivare. För privatpersoner likt företag finns det flera företag som erbjuder 3D printing service och kan skriva ut modeller. Du kan beställa 3D printade saker och få dem levererade till ditt hem. Tjänster som print on demand gör det möjligt att beställa utan att behöva en egen 3D skrivare.

Kostnaden för en 3D utskrift beror på material som används, modellens storlek och designens komplexitet. Vanliga material är bland annat PLA och PETG, som är kostnadseffektiva och lättillgängliga. För att få en exakt uppskattning av kostnaden kan du kontakta en 3D printing service och få en offert.

Att använda en 3D printservice innebär att du slipper investera i en egen 3D printer och får tillgång till professionell utrustning och expertis. Du kan beställa 3D-utskrifter från hela Sverige genom online-tjänster, där du laddar upp dina CAD-filer, väljer material och får en prisuppskattning direkt.

 

Framtiden för 3D utskrifter

Att börja med 3D-utskrift kan kännas överväldigande, men med rätt resurser och vägledning blir det mycket enklare. Förutom att lära dig grunderna, kan det vara värdefullt att veta vilken 3D skrivare som passar dig. Besök vår sida om 3D skrivare för att säkerställa att du har grundläggande koll på vilken 3D skrivare du ska köpa och är redo för alla typer av projekt.

Har du redan en 3D skrivare?

Vi har ett av Sveriges och kanske Europas bredaste utbud på olika 3D Filament, Läs vidare om andra spänande material eller hitta de filament som passar till ditt nästa projekt.